Documenten valpreventie

Voor senioren is valpreventie meer dan een wens; het is noodzaak. In 2021 belandde elke vijf minuten een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val. Dit benadrukt hoe cruciaal het is om proactief in te grijpen en valrisico's te verminderen. Onderzoek toont aan dat ouderen na het volgen van de TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel) cursus 61% minder kans maken om te vallen en de valangst met 37% afneemt.

Bij twijfel op valrisico, kan de Valrisicotest gedaan worden om te bepalen of iemand een laag, matig of hoog valrisico heeft.

  • Laag valrisico:   doorverwijzen naar een lokale sport- en beweegaanbieder
  • Matig valrisico: Thuis Onbezorgd Mobiel
  • Hoog valrisico: voer een valanalyse uit

Thuis Onbezorgd Mobiel Voorne aan Zee

Dit multidisciplinaire en integrale preventieprogramma richt zich specifiek op zelfstandig thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. TOM bevorderd fysieke aspecten, zoals verbeteringen in kracht, balans en lenigheid en ook de algehele levenskwaliteit en sociale connecties.

Hoe werkt Thuis Onbezorgd Mobiel?

Beweegtraining - In Balans
Deelnemers volgen onder leiding van een fysiotherapeut beweegtraining 'In Balans' gedurende veertien weken. De training omvat tweemaal per week een uur beweging, inclusief oefeningen voor thuis. Deze sessies zijn afgestemd op de individuele conditie van de deelnemer en geïnspireerd op tai chi, gericht op het verbeteren van evenwicht en spierkracht.

Persoonlijk advies over eten en drinken
Gezonde voeding is een essentieel onderdeel. Deelnemers wordt gevraagd twee dagen lang hun eet- en drinkgewoonten bij te houden. Een diëtist bespreekt deze bevindingen persoonlijk met elke deelnemer en geeft op maat gemaakt advies over gezonde voeding.

Gezelligheid
Deze gezamenlijke lunches geven waardevolle voedingsinformatie en bevorderen ook sociale verbinding binnen de groep. 

Aanmelden en locaties TOM programma

Meer informatie of aanmelden: 0181-728281, op werkdagen tussen 10.00 en 13.00

Het Bolwerk, M.H. Trompstraat 135 Brielle
Buurtkamer Ons Midden, Bremstraat 3 Hellevoetsluis
De Stuifakkers, Briggemandreef 2 Rockanje