Projectleider

  0181 - 301 809

Project

Het meedenkconsult richt zich op het voorkomen van onnodige doorverwijzingen naar de tweedelijn door het verhogen van de deskundigheid van de eerstelijn. Huisartsen hebben de mogelijkheid om vanuit hun eigen praktijk een medisch specialist of kaderarts digitaal te raadplegen inzake de behandeling van hun patiënt.

De huisarts blijft hoofdbehandelaar en de medisch specialist of kaderarts wordt geconsulteerd voor zijn of haar expertise. Dit gaat digitaal heel eenvoudig via een module in VIPLive via een beveiligde omgeving. Door een koppeling met het HIS worden de gegevens automatisch en beveiligd overgedragen.

Voordelen van een meedenkconsult

  • verbetert de kwaliteit van zorg in de huisartsenpraktijk
  • voorkomt onnodige verwijzingen naar de specialist
  • minimum aan administratieve lasten
  • belast het eigen risico van de patiënt niet

Aan een meekijk- of meedenkconsult zijn geen verplichtingen verbonden. Het is een advies van de specialist waarna het aan de huisarts is om dit advies wel of niet te volgen. De huisarts is niet verplicht om na een meekijk- of meedenkconsult naar dit geconsulteerde ziekenhuis te verwijzen.

Regionale samenwerking

Alle huisartsen van Cohaesie en zorggroep Haringvliet kunnen gebruik maken van het meedenkconsult via VIPLive met Het van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) sluit later aan. Hiermee is voor de gehele regio van Goeree-Overflakkee tot Voorne-Putten, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg een laagdrempelige consultatie van de specialist in de tweedelijn mogelijk. Het meedenkconsult wordt begin 2022 uitgebreid met meerdere vakgroepen. Daarnaast zijn we in overleg met zorggroepen Hoeksewaard en Ridderkerk en ziekenhuizen om het meedenkconsult uit te breiden.

Handleiding uitvoeren meedenkconsult