Documenten ontspanning

In Nederland heeft zo’n 20 tot 30 procent van de volwassenen problemen met slapen. Vooral vrouwen en ouderen hebben er last van. Mensen blijven er vaak lang mee rondlopen; slechts 10 tot 15 procent van de mensen met slaapproblemen gaat hiervoor naar de huisarts.

Slaap is een belangrijke levensbehoefte, hierin vindt zowel lichamelijk als geestelijk herstel plaats. Een verstoorde slaap kan leiden tot slaperigheid of vermoeidheid overdag, concentratieproblemen en extra eetlust. Op langere termijn kunnen hormonale ontregelingen ontstaan en kan het de kans vergroten op chronische aandoeningen als overgewicht, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en depressie.

 Slaapproblemen en slaapmiddelen | NHG-Richtlijnen

Fases van slaap

Lichte slaap
Dit beslaat ongeveer de helft van de cyclus. Deze fase begint met indoezelen en wordt langzaam iets dieper. In deze fase slapen mensen wel, maar als ze wakker worden -wat gemakkelijk gebeurt-, hebben ze het gevoel niet geslapen te hebben.

Diepe slaap
Spierspanning, bloeddruk en adem- en hartfrequentie dalen en de skeletspieren zijn volledig verslapt. In deze fase vindt het meeste herstel plaats. De diepe slaap vindt vooral plaats in het begin van de nacht.

REM-slaap
Dit is de fase van het dromen. In deze fase maken mensen snelle oogbewegingen en is de activiteit van de hersenen hoog. Het vermoeden is dat deze fase een belangrijke rol speelt bij het verwerken van informatie en emoties. Deze fase treedt vaker op richting het einde van de nacht.

Ik wil beter slapen | Thuisarts.nl