Contactpersoon

0181 - 301 802

Documenten Gecombineerde Leefstiijl Interventie

Aanmelden voor de GLI

Patiënten kunnen zich aanmelden voor de GLI via hun huisarts. De huisarts maakt via VIPLive een verwijzing naar een leefstijlcoach in de regio.

De gecombineerde leefstijl interventie richt zich op gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden, waarbij het doel kwaliteit van leven en gezondheidswinst is. In de regio worden leefstijlcoaches ingezet, zo dicht mogelijk bij patiënt thuis. Deze coaches werken volgens de erkende leefstijlinterventie CooL (Coaching op leefstijl) of SSiB (Samen Sportief in Beweging). We hebben met de zorgverzekeraar een contract afgesloten, zodat deze interventie volledig vergoed wordt door de zorgverzekeraar, zonder aanspraak op het eigen risico. 

Doelgroep

Het programma wordt aangeboden aan patiënten die voldoen aan onderstaande criteria, ongeacht of zijn deelnemen aan een van de zorgstraten (DM2, CVRM, astma, COPD):

 • volwassenen met ernstig overgewicht (BMI > 30)
 • volwassenen met overgewicht (BMI > 25), met verhoogd risico op diabetes en/of hart- en vaatziekten

Voorwaarde voor de deelnemers is dat zij hun gezondheid willen verbeteren door te werken aan een gezonde leefstijl en gemotiveerd zijn om gedurende twee jaar een traject te volgen.

Traject CooL

Het programma bestaat uit een behandelfase (twaalf maanden) en een onderhoudsfase (twaalf maanden). Een gecertificeerde leefstijlcoach begeleidt het traject met individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten.

Bij de start vindt een intake gesprek plaats, waarin de individuele wensen, behoeften en motivatie besproken worden. Tijdens de groepsbijeenkomsten is aandacht voor voeding, beweging, slaap, in- en ontspanning en de bijbehorende gedragsverandering. Het daadwerkelijke bewegen realiseert de deelnemer in de eigen woon-/leefomgeving en maakt geen onderdeel uit van de interventie.

Basisprogramma CooL:

 1. Kleine aanpassingen, groot effect
 2. Kom in beweging
 3. Lekker eten geeft structuur aan de dag
 4. Slapen en ontspannen
 5. Gezond leven is plannen
 6. Hoe maak ik mijn acties tot een succes?
 7. Hoe gezond is uw weekend?
 8. Hoe blijft u in beweging?

Onderhoudsprogramma CooL:

 1. Wat is je doel?
 2. Beweging, waar zit je kans?
 3. Voeding
 4. Uw energiehuishouding
 5. Time management
 6. Succesvolle verandering
 7. Informatie overload
 8. Op eigen voet verder

Traject Samen Sportief in Beweging

Deelnemers worden na doorverwijzing door de huisarts door een leefstijlcoach in de begeleidingsfase gedurende een jaar begeleid en gemotiveerd om hun leefstijl te veranderen. Ze starten met een basiscursus (8 weken 2x per week coaching op het leren gezond bewegen onder leiding van een beweegprofessional en 1x coaching op het leren gezond eten onder leiding van een voedingsprofessional) gericht op bewegen en gezonde voeding en worden tijdens deze cursus door de beweegprofessionals geleidelijk overgedragen aan beweegaanbieders in de buurt.

In de onderhoudsfase monitort de leefstijlcoach de voortgang. De leefstijlcoach coacht en begeleidt de deelnemers op generieke en persoonlijke doelen in individuele consulten en groepsbijeenkomsten om de gedragsverandering nog verder te ontwikkelen en te bestendigen.

Multidisciplinaire benadering die met name geschikt is voor mensen die niet gewend zijn om regelmatig te bewegen en/of uit de kwetsbare doelgroep komt.

Leefstijlcoaches in de regio

CooL

 • Bewust en Gezond, Struytse Hoek 17-19, 3224 HA Hellevoetsluis, 06-86 82 24 08 (Sylvia Lodewijkx)
 • Dietistenpraktijk Compleet, Vliet 2, 3224 HE Hellevoetsluis, 06-41 01 69 90 (Juanita van Engelen)
 • Fysiotherapie Maasboulevard, De Zoom 7-9, 3201 BX Spijkenisse, 0181-61 84 53 (Wilmi van Harten)
 • Instant Fit (Maassluis) via Fysiotherapie Rockanje, Raadhuislaan 24, 3235 AP Rockanje, 06-36 09 98 79 (Kevin ten Hoeve)
 • Gezond Leefstijlcoaching, Oberonweg 1, 3208 PE Spijkenisse, 088-118 05 23 (Eloise Sonneveld)

Samen Sportief in Beweging (SSiB)

 • De Groene Appel, Doggersbank 53a, 3192 DA Hoogvliet, 06-50403799

Anti-obesitas medicatie Saxenda

Liraglutide 3mg (Saxenda®) wordt vergoed voor een volwassenen vanaf 18 jaar met ernstig overgewicht. Het betreft mensen die:

 • deelnemen aan de gecombineerde leefstijlinterventie: een GLI-programma
 • een extreem verhoogd gezondheidsrisico hebben dat samenhangt met hun gewicht. Dit zijn mensen met een BMI > 35 die een hart- of vaatziekte, slaapapneu of artrose hebben en mensen met een BMI > 40
 • geen diabetes mellitus type 2 hebben
 • (nog) niet in aanmerking komen voor operaties zoals een maagverkleining

De bovenstaande kenmerken vormen de voorwaarden die het Zorginstituut stelt aan de vergoeding bij de behandeling van overgewicht. In die voorwaarden heeft het Zorginstituut ook opgenomen dat iemand met de medicatie moet stoppen als na drie maanden gebruik het gewicht niet met minstens 5% is afgenomen.

Wat betekent dat voor de patiënt?
Als er op het gebied van leefstijl verbeteringen mogelijk zijn, meld uw patiënt aan voor de Gecombineerde Leefstijl Interventie. 

Wat betekent dat voor u als huisarts?
U kunt Liraglutide 3 mg (Saxenda®) voorschrijven onder de hierboven genoemde voorwaarden.

Regionale samenwerking

We werken samen met leefstijlcoaches die de gecombineerde leefstijl interventie vanuit de CooL-methode of Samen Sportief in Beweging begeleiden.