04 januari 2021

Er zijn veel ontwikkelingen in de ouderenzorg en Cohaesie ondersteunt u zo veel mogelijk. Zo is er een vernieuwing geweest in de instructiekaarten, is er aandacht voor scholing, digitalisering en krijgt het programma ouderenzorg steeds meer vorm. Heeft u vragen over ouderenzorg? Neem dan contact op met:

Sophia Batenburg, projectleider en consulent chronische- en ouderenzorg
0181 - 301 220 of s.batenburg@cohaesie.nl

Aryanti Mega Ugahary, projectleider GGZ en ouderenzorg
0181 - 301 220 of a.ugahary@cohaesie.nl

Instructiekaarten gestructureerde ouderenzorg

Afgelopen jaar zijn er instructiekaarten ontwikkeld en vernieuwd. De instructiekaarten geven u handvatten voor gestructureerde ouderenzorg. In het nieuwe jaar volgen er meer instructiekaarten. Alle instructiekaarten staan (en worden aangevuld) op de website.

Scholing en POH overleg

Er is een scholingsplanning gemaakt voor de ouderenzorg. Kaderhuisarts ouderengeneeskunde Ümit Tas geeft twee keer per jaar een startscholing ‘aandacht voor de kwetsbare oudere’, waarin de verschillende onderdelen van gestructureerde ouderenzorg worden behandeld. In het POH-overleg ouderenzorg nodigen we de betrokken praktijkondersteuners uit van gedachten te wisselen en kennis te delen. Verder is er uitgebreid aandacht voor het digitale samenwerkingsplatform VIP Samenwerken. Kijk voor het volledige scholingsaanbod op de scholingsagenda.

Startscholing Aandacht voor de kwetsbare oudere 2 x per jaar (Q1 en Q3)
Vragenuurtje ouderenzorg 2 x per jaar
POH Overleg ouderenzorg 1 x per kwartaal
Inhoudelijk thema 2 x per jaar (Q2 en Q4)
Webinar VIP Samenwerken voor huisartsenpraktijken 1 x per kwartaal
Webinar VIP Samenwerken voor wijkverpleegkundigen 1 x per 6 weken
Webinar VIP Samenwerken voor specialist ouderengeneeskunde en casemanager dementie 1 x per kwartaal
Webinar Organiseren MDO + Gezondheidsplan in VIP Samenwerken 1 x per maand

Ondersteuning in de praktijken door POH ouderenzorg Lia Schuit

Om de praktijken meer ondersteuning op maat te kunnen bieden voor het leveren van gestructureerde ouderenzorg, komt Lia Schuit ons team versterken. Zij is werkzaam als POH ouderenzorg bij huisarts Henk Hoogervorst in Hellevoetsluis en zij gaat andere praktijken helpen bij het opstarten van de ouderenzorg.

Praktijkbezoeken ouderenzorg

Om de kwaliteit van de ouderenzorg te blijven borgen en eventueel te verbeteren, bespreken we in ons jaarlijks bezoek de stand van zaken, net als voor de chronische zorg. De afgelopen maand is een aantal praktijken ‘online’ bezocht. Door de (online) praktijkbezoeken, krijgen we een beter beeld van hoe de praktijken de ouderenzorg organiseren en we krijgen inzicht in het bestaande netwerk van samenwerkingspartners.

Digitaal samenwerken met VIP

Om goede multidisciplinaire zorg te kunnen leveren, is het belangrijk dat er goede en veilige communicatie tussen de verschillende zorgverleners plaatsvindt. Dit wordt gefaciliteerd door VIP Samenwerken. Dit platform bevat de mogelijkheid om een gezamenlijk individueel behandelplan op te stellen, elkaar te consulteren, overleggen met en verwijzen naar een collega of andere zorg- of hulpverlener. In 2021 wordt het aantal samenwerkingspartners verder uitgebreid. Wilt u aan de slag met het MDO en VIP samenwerken? Lees de informatiefolders

Starten met MDO VIPsamenwerken

VIP app

NHG standaard dementie en zorgpad dementie

Op 22 december a.s. vindt een scholing plaats over de nieuwe NHG standaard dementie (april 2020). In deze scholing wordt ook aandacht besteed aan het regionale zorgpad dementie, dat dit jaar is ontwikkeld. Het zorgpad biedt handvatten voor de bij de zorg betrokken disciplines/leden van het kernteam ouderenzorg. Vroegtijdige signalering van geheugenproblematiek wordt bevorderd, zodat patiënten op de juiste manier worden doorverwezen en ondersteund vanuit de eerstelijnszorg.

Regionale samenwerking

Programma Ouderenzorg Voorne

Ouderenzorg Voorne is een samenwerking tussen zorggroepen Cohaesie en Haringvliet, VVT-organisaties Careyn, CuraMare en Catharina Stichting en de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne. Het doel van deze samenwerking is de zorg en ondersteuning voor ouderen op Voorne nu en in de toekomst toegankelijk te maken en kwalitatief goed te kunnen blijven aanbieden. Ook het zorgkantoor en zorgverzekeraar CZ steunen het programmaplan.

Project Ouderenzorg Voorne
• Integraal netwerk oudere in de wijk (combinatie zorg en welzijn)
• Preventieve scan voor ouderen (combinatie zorg en welzijn)
• Inzet SO in de eerste lijn
• Crisiszorg thuis
• Inzicht capaciteit kortdurend verblijf
• Regionaal coördinatiepunt

Project integraal netwerk
Met dit project willen we de contacten tussen de medische zorg en het sociale domein in kaart brengen. Verder wordt de mogelijkheid onderzocht om een centraal punt voor het sociale domein te creëren, zodat de huisartsenpraktijken hiernaar kunnen verwijzen en gekeken wordt welke ondersteuning het beste is voor de cliënt/patiënt. De cliëntondersteuning wordt hierin als spilfunctie gezien.

Project preventieve scan
Binnen dit project wordt er gekeken of er een mogelijkheid is om de dubbelingen qua preventie uit de zorg te halen. Denk hierbij aan het signaleringshuisbezoek vanuit de gemeente, de Zelfredzaamheidmatrix (ZRM) van WMO/MEE, de telefooncirkel vanuit het Service Bureau Ouderen (SBO) en de inventarisatie van kwetsbaarheid vanuit de huisartsenpraktijken. Er is een gecomprimeerde vragenlijst ontwikkeld.

In februari 2021 wordt gestart met een pilot in Hellevoetsluis waarin de vrijwilligers van het signalerend huisbezoek gebruik gaan maken van deze ontwikkelde vragenlijst. Voor de huisartsenpraktijken is in deze vragenlijst o.a. het startdocument TraZAG meegenomen. De gegevens van de vragenlijst worden dan op een veilige manier met de praktijken gedeeld. De mogelijkheden om dit via VIP te doen zijn nog in ontwikkeling.

Pilot inzet specialist ouderengeneeskunde gestart
Er wordt een pilot uitgevoerd bij twee huisartsenpraktijken in Hellevoetsluis en Brielle (t/m april 2021). In deze pilot wordt ingezoomd op (laagdrempelig) overleg, consultatie, MDO. Ook worden de toepassingen van VIP Samenwerken verkend, zoals consultatie, MDO, individueel zorgplan en de VIP app. Huisartsenpraktijk Hoogervorst is één van onze huisartsenpraktijken die in deze pilot participeert. Bij het onderdeel MDO zijn verschillende zorgverleners betrokken. In de pilot worden twee MDO’s geëvalueerd, waarin een aantal kwetsbare ouderen met complexe problematiek wordt besproken.

Huisartsenprogramma Ouderenzorg Rotterdam

De werkgroep ouderen van de Regionale Huisartsen Coalitie (RHC) Rotterdam e.o. heeft de ambitie de integrale zorg voor (kwetsbare) ouderen in en vanuit de huisartsenpraktijk te verbeteren. Voor de zomer is gestart met het huisartsenprogramma ouderenzorg. Het programma geeft invulling aan de zorg voor kwetsbare ouderen en volgt daarbij de zes stappen van het landelijk programma ‘Beter Oud’. Het programma bevat de volgende onderdelen:

Kwalitatief deel: ophalen van best-practices en informatie over hoe ouderenzorg loopt in de praktijk bij verschillende huisartsen door interviews met vijftien huisartsenpraktijken. Huisartsenpraktijk Huijsman participeert in dit kwalitatief deel.

Kwantitatief deel: ophalen van informatie middels een enquête bij vijftig huisartsenpraktijken. Focus op vijf thema’s: ICT, financiën, menskracht (rollen en taken), scholing en MDO.

(Starten met) gestructureerde ouderenzorg

U start of wilt als huisartsenpraktijk deelnemen aan het zorgprogramma gestructureerde ouderenzorg. Neem contact met ons op voor het plannen van een informatiegesprek. 

Starten met ouderenzorg