24 december 2020 in GGZ

In Nissewaard loopt de pilot POH-GGZ jeugd nu drie jaar en bijna alle huisartsenpraktijken zijn voorzien van een POH-GGZ jeugd. Eind november is een bijeenkomst, de ‘overlegtafel POH GGZ Jeugd’, georganiseerd vanuit de gemeente en de zorggroepen Kiek en Haringvliet met als doel kennismaking en kennis en ervaringen uitwisselen. Zes huisartsen en vier POH GGZ Jeugd namen deel.  

De aanwezigen hebben aangegeven dat de POH-GGZ jeugd een echte meerwaarde is in de huisartsenpraktijken en dat vrijwel alle huisartsen alle jeugdigen doorsturen naar de POH-GGZ jeugd in hun praktijk. De POH-GGZ jeugd heeft de tijd en expertise om de hulpvragen van de jeugdigen en hun ouders/verzorgers goed in beeld te brengen en te overleggen met andere partijen in het netwerk voor een passend aanbod in ondersteuning. Alleen bij acute gevallen (zoals bij suïcide) of wanneer de POH-GGZ jeugd niet aanwezig is, doet de huisarts zelf nog de verwijzing naar de jeugdhulp.

Hellevoetsluis heeft een pilot lopen bij twee huisartsenpraktijken. De andere praktijken hebben afgelopen maand in een afzonderlijk gesprek met de gemeente, waarbij tevens iemand van Cohaesie aanwezig was, laten weten geïnteresseerd te zijn in POH GGZ Jeugd. In Westvoorne staat de inzet POH GGZ Jeugd on hold en in Brielle wordt mogelijk gestart in 2021.

Op regionaal niveau zijn de gemeenten en zorggroepen op Voorne-Putten Goeree-Overflakkee bezig met het ontwikkelen van een gezamenlijk regioplan POH GGZ Jeugd.