29 augustus 2022 in GGZ

Interview met Carline Tas, kwartiermaker Indigo preventie Hoogvliet en Pernis

Wat doet Indigo op het gebied van preventie?

Indigo Preventie is expert op het gebied van preventieve (jeugd)-ggz. Wij ondersteunen volwassenen en schoolgaande jeugd in Rotterdam Rijnmond. Door het geven van workshops en trainingen ondersteunen we de doelgroep bijvoorbeeld in leren omgaan met angstige, sombere of boze gevoelens, het geven van hulp bij opvoeden en leren omgaan met moeilijke situaties, zoals scheiding, overlijden of een ouder of iemand in de omgeving met psychische problemen. Wij inspireren ook scholen, bedrijven en zorgprofessionals door voorlichting, trainingen aan bedrijven en trainingen en activiteiten aan (zorg)professionals. Indigo Preventie is ook actief in het team Huisartsen Consultatie Jeugdhulp | Youz waarbij advies gegeven wordt aan huisartsen en POH over de juiste vorm van jeugdhulp of preventieve inzet aan kinderen en hun ouders.

Kun je nog iets meer vertellen over de trainingen en de doelgroep?

We richten ons op volwassenen en schoolgaande jeugd uit Rotterdam Rijnmond. Trainingen worden in de gemeente of wijk, op onze locatie in Rotterdam Zuid of online georganiseerd. De meeste trainingen zijn zoveel mogelijk best practice of evidence based. We hebben de trainingen in vier thema’s opgedeeld:

1. sociaal-emotionele vaardigheden
2. opvoedvaardigheden
3. ouderlijke psychopathologie/kwetsbare gezinnen
4. middelengebruik (welke verminderd van toepassing is voor de huisartsen en POH GGZ, omdat dit een klassikale interventie betreft).

Overzicht Trainingen Indigo Preventie Rijnmond 2022 september

Zijn de trainingen gratis en hoe kunnen inwoners zich aanmelden?

Het grootste deel van het ons aanbod is gratis, omdat dit bekostigd wordt door de gemeente. Inwoners kunnen zich online melden. Zo hebben we bijvoorbeeld de gratis Piep zei de Muis training voor kinderen van 4 t/m 7 jaar of de Billy Boem voor kinderen van 8-12 jaar die extra steun kunnen gebruiken, omdat er thuis of in hun directe omgeving sprake is van stress/spanningen. We hebben ook trainingen voor ouders en kinderen boven de 12 jaar.

Geldt jullie aanbod voor heel Voorne-Putten, Rozenburg Hoogvliet & Pernis?

Ja! Een deel van het aanbod is online. Fysieke bijeenkomsten worden vooral georganiseerd in Hoogvliet, Rozenburg, Hellevoetsluis, Brielle en Spijkenisse. Inwoners van Westvoorne kunnen meedoen met Hellevoetsluis of Brielle. Inwoners van Brielle mogen ook meedoen in Hellevoetsluis en vice versa. 

Onze zogenaamde kwartiermakers/aanspreekpunten kunnen hier in een specifiek gebied in de wijk meer over vertellen. We hebben ook een voorlichtende en informerende functie naar scholen en jeugdwijkteams toe.

Voor jullie regio zijn de kwartiermakers

 
Waar kunnen we terecht voor vragen en informatie.

Onze algemene contactgegevens zijn preventie@indigorijnmond.nl of 088 357 17 00. Vragen over het aanbod in een specifieke wijk kan via de kwartiermakers. En iedereen kan zich aanmelden voor de nieuwsbrief van Indigo Preventie Rijnmond