25 april 2024

Praktijkmanager of praktijkhouder? Doe mee met  ‘Toekomstgericht Leidinggeven in de praktijk’

Versterk uw praktijk en creëer meer tijd voor de patiënten met het unieke programma 'Toekomstgericht Leidinggeven in de praktijk'. Dit programma is speciaal ontworpen naar aanleiding van uitvoerige gesprekken met praktijkmanagers én praktijkhouders van bij Cohaesie aangesloten praktijken. Zij zijn al enthousiast!

Anders werken in de praktijk vraagt om toekomstgericht leidinggeven aan de praktijk. Cohaesie biedt met dit op maat ontworpen programma ondersteuning bij het ontwikkelen van de inzichten en vaardigheden die hierbij horen. Praktijkmanagers en praktijkhouders aan de slag met inzichten en praktische oplossingen. Er wordt geleerd met elkaar én van elkaar in een interactieve setting. De kosten voor dit traject worden gedragen vanuit MTVP-financiering, door Cohaesie.

Waar ga je mee aan de slag in dit programma?

  • Toekomstgericht Leiderschap: Ontwikkel uw leiderschapsvaardigheden voor de grootste veranderprocessen
  • Een sterk team: Verbeter de samenwerking en communicatie binnen jouw team.
  • Strategische besluitvorming: Implementeer doelgerichte acties die de praktijkvoering nog beter maken.
  • Prioritering: Krijg meer inzicht in de specifieke en kritieke succesfactoren van leidinggeven en samenwerking op de praktijk. En handel daarnaar!
  • Cultuurverandering: Faciliteer een positieve verschuiving in de cultuur in jouw praktijk.
  • Zelfinzicht: Verhoog jouw zelfbewustzijn in de rol van leidinggevende en bereik nog meer met minder inspanning.

Programma opzet

Voor praktijkmanagers:

  • 6 bijeenkomsten van 3 uur per keer (in groepen van maximaal 9 deelnemers)
  • 2 online focussessies van 30 minuten per keer met praktijkhouder en coach
  • 2 online coaching sessies van 45 minuten per keer

 Voor praktijkhouders:

  • 2 online focussessies van 30 minuten per keer met praktijkhouder en coach
  • 2 online coaching sessies van 45 minuten per keer

Begeleiding door ervaren organisatiecoach Niels Drabbe
Het programma wordt geleid door Niels Drabbe, een ervaren organisatiecoach met meer dan 20 jaar ervaring in de eerstelijns- en tweedelijnszorg. Zijn benadering, die bedrijfskundige inzichten met praktische ervaring in leiderschapsontwikkeling combineert, maakt hem een ideale begeleider voor dit programma. Zijn eerdere successen, waaronder bij Stroomz (Eerstelijnszorggroep in Eindhoven), tonen zijn vermogen aan om praktijkmanagers en praktijkhouders te begeleiden in de huidige uitdagingen van het leidinggeven aan een praktijk. Daarnaast weet hij een stimulerend en gezamenlijke leerklimaat te creëren.

Wat wordt er van jou als deelnemer verwacht?

  • Je neemt deel aan het gehele traject, alle bijeenkomsten ben je aanwezig.
  • Je gaat in jouw praktijk aan de slag met de handvatten die je krijgt in dit traject.
  • De bijeenkomsten vinden plaats in eigen tijd en zijn een waardevolle investering in je eigen ontwikkeling. De praktijk kan eventueel vanuit MTVP-middelen de geïnvesteerde tijd vergoeden.

Aanmelden

Meld je aan voor het trajct via de scholingspagina. Heb je geen praktijkmanager, maar wel interesse in dit traject? Neem dan contact op met

25 oktober 2023

Leiderschapstraject
Leiderschapsontwikkeling is van vitaal belang voor MTVP. Op de eerste plaats voor praktijkmanagers en praktijkhouders. U oefent vanuit uw rol positieve invloed uit op de snelheid en slagkracht van de noodzakelijke veranderingen in de praktijk. Wij willen graag in gesprek om zicht te krijgen op:

  • uw kijk op leiderschap in de praktijk
  • hoe u dit nu doet vanuit je eigen rol
  • wat voor u belangrijk is
  • welke ondersteuning u wenst voor verdere ontwikkeling

Dit vormt de basis voor een maatwerkbegeleidingstraject dat we vanuit Cohaesie aanbieden in 2024 waarbij het met en van elkaar leren centraal staat. 

Om dit traject op een professionele wijze vorm te geven, hebben we de expertise en ervaring van Niels Drabbe gevraagd. Niels is een ervaren organisatiecoach en heeft met succes vergelijkbare leiderschapstrajecten vormgegeven en begeleid in de eerstelijnszorg. Hij neemt in afstemming met Margriet de Bruijne en Maria van der Sluis in de aankomende maanden contact opnemen met enkele van jullie.

Als u nu al denkt, 'Dit is interessant, hier wil ik bij betrokken zijn!'. Meldt u zich vast aan via , projectleider MTVP. 

Kick off medewerkersonderzoek
Het werkplezier onder zorgprofessionals staat bij alle praktijken hoog in het vaandel. Het verbeteren van werkplezier van zorgprofessionals is een doelstelling waar we vanuit Cohaesie de nadruk op willen leggen. We starten in de week van 21 november 2023 met een medewerkersonderzoek. Dit wordt vanuit MTVP kosteloos aangeboden aan alle praktijken. Tijdens de kick off van een half uur op 03 en 09 november vertelt de uitvoerder van het onderzoek, De Monitor Groep, hoe het onderzoek in z’n werk gaat en wat er van u verwacht wordt. De tijdsinvestering is minimaal. Tip: mocht u overwegen om de Prestatie Inzet praktijk- en/of teamscan aan te vragen van CZ, dan kunt u dit onderzoek ook voor een van de voorwaarden Personeelsmanagement gebruiken.

Hoe benutten we de SOH (na opleiding) optimaal?
Tijdens (en zeker na de opleiding tot SOH) is het goed om binnen de praktijk te kijken naar een aantal processen en werkafspraken om deze nieuwe functie optimaal te benutten. Cohaesie biedt hierin ondersteuning. Hoe we dit gaan doen, laten we u binnenkort weten.

29 september 2023

Instroom MTVP
Per 1 oktober stromen er weer acht praktijken in voor het project MTVP en zijn er mooie plannen gemaakt. Er wordt beweging tot anders werken ingezet, waarin in veel plannen ook gezocht wordt naar verhogen van werkplezier. De lijst met deelnemers is gedeeld met CZ.

Instroom 1 januari
Een format praktijkplan is digitaal beschikbaar voor praktijken die 1 januari instromen.  Graag ontvangen wij deze uiterlijk 11 december retour. Let op: vul het plan in één keer in, u kunt tussentijds niet opslaan. 

Vragenuurtjes praktijkplan
Donderdag 16 november 16.30-17.30 uur staat het online vragenuurtje weer gepland.

Declaratie instroom 1 oktober
We adviseren de praktijken die 1 oktober instromen, uiterlijk veertien dagen na 1 oktober te declareren om afwijzing door de zorgverzekeraar te voorkomen.

Trainingen & lerende omgeving
2023 (gelinkt aan MTVP)
Intervisie n.a.v. de training persoonsgerichte gesprekken | (vol)
Nazomerbijeenkomst 2023 | 05 oktober
Training Leidinggeven aan digitalisering | 30 oktober of 21 december
Introductie Lean in de Huisartsenpraktijk | 02 november

Voeren van het goede gesprek met de patiënt
Bewegen en longziekten | 10 oktober
Niet-medicamenteuze en medicamenteuze behandeling van probleemgedrag | 26 september, 26 oktober en 21 nov (drieluik)

2024 (gelinkt aan MTVP)
Voor praktijken die een verdieping willen maken met ALK,  heeft Cohaesie in samenwerking met Carine den Boer (huisarts in Hoorn en kaderhuisarts GGZ) een aantal trainingsmomenten gepland Training ALK (voorheen SOLK) – twee dagdelen/ 3 groepen

Positieve gezondheid, incompany training
Voor een aantal praktijken is een incompany training 'positieve gezondheid' op maat gemaakt. 

Incompany training positieve gezondheid

Regionale trainingen
Op verzoek van praktijken gaan we een inventarissatie maken van de haalbaarheid om regionaal een aantal trainingen te organiseren (om zo reistijd te beperken). Bovenaan het lijstje staat: een basis training triage en regionaal een vaardigheidscarrousel opzetten voor doktersassistenten

Onderzoek werkgeluk
Voor medewerkers hebben we een werkgeluk onderzoek op het oog. Werkgeluk kent drie aandachtsgebieden: de randvoorwaarden, de dingen waar je als medewerker zelf iets aan kunt doen en de dingen waar alle medewerkers samen iets aan kunnen doen. Bij werkgeluk gaat het dus om een samenspel van werkgever en werknemers. Positief gezond op de werkvloer! Hierover binnenkort meer.

29 juni 2023

Instroom
Per 1 juli stromen er zes praktijken in en zijn er mooie plannen gemaakt. Er wordt beweging tot anders werken ingezet en in veel plannen wordt gezocht naar het verhogen van werkplezier.

Onderzoeken
Een medewerkers- en patiënttevredenheidsonderzoek maakt onderdeel uit van MTVP. We hebben contact met de NPA hoe we de patiënten zo efficiënt mogelijk kunnen aanhaken op wat al getoetst kan worden. Voor medewerkers gaan we onderzoek doen naar werkgeluk. Positief gezond op de werkvloer!

Declaratie
Praktijk die 1 juli instromen: declareer uiterlijk veertien dagen na 1 juli om afwijzingen door de zorgverzekeraar te voorkomen.

NZa advies bekostiging MTVP
Het rapport NZa ‘Advies Bekostiging meer tijd voor de patiënt in de huisartsenzorg’ is gepubliceerd. Er komen geen wijzigingen voor 2024. De minister heeft het advies overgenomen met het gevolg dat MTVP per 2024 nog niet in de structurele bekostiging van de huisartsenzorg wordt opgenomen. Praktijken krijgen vanuit CZ een voorstel. Hoe de financiering er in 2025 uit gaat zien is nog onduidelijk. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en informeren u hierover in de nieuwsbrief.