Datum
15 oktober 2020, 18:00u ‑ 21:00u
Locatie
Online
Scholingsduur
3 uur
Accreditatie
ABC1, NVvPO, V&VN, LV POH-GGZ, KABIZ
Doelgroep
POH-GGZ, POH-S, Doktersassistenten, Huisartsen, Aiossen
Organisatie
Cohaesie

Inschrijven na 13 oktober kan nog, maar niet meer via de site! Stuur een mail met uw gegevens en workshopkeuze naar d.heindijk@cohaesie.nl.

De nazomerbijeenkomst is voor alle huisartsen en praktijkmedewerkers binnen Cohaesie Zorg. We bieden een afwisselend programma aan dat online georganiseerd is.

Als u zich hebt ingeschreven, ontvangt u begin oktober een e-mail waarin u uw keuze voor de workshops kunt maken.

Indeling workshoprondes

Ronde

Workshop 1

Workshop 2

Workshop 3

Workshop 4

1

19.00 - 19.45 u

Maak van het digitaliseren van uw praktijk een succesverhaal

Herkennen en behandelen van depressie

Hoe bereik je laaggeletterden met OPEN?

Triage bij grensoverschrijdend gedrag deel 1

2

20.00 - 20.45 u

Van werkdruk naar werkgeluk

Grip op diabetes: van jaarcontrole naar jaargesprek

Lessen vanuit COVID-19

Triage bij grensoverschrijdend gedrag deel 2

Plenaire lezing

Positieve gezondheid │ spreker Machteld Huber

Machteld Huber is de grondlegger van het Institute for Positive Health. Vanuit haar achtergrond als arts/onderzoeker heeft zij het concept van positieve gezondheid ontwikkeld en zij is een befaamd nationaal en internationaal spreker over dit onderwerp. In haar visie is gezondheid veel meer dan het ontbreken van ziekte. Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we daar in de zorg doorgaans wel op. Alle aandacht gaat uit naar hun klachten en gezondheidsproblemen en hoe we die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.

Onderwerpen workshops 

Titel

:

Maak van het digitaliseren van uw praktijk een succesverhaal

Spreker

:

Jasper Schellingerhout, huisarts & Koen Kasper, implementatiemanager E-Health

Doelgroep

:

Alle medewerkers van huisartsenpraktijk

 

Huisarts Jasper Schellingerhout, koploper op gebied van E-Health en implementatiemanager E-Health Koen Kasper (CZ) vertellen hoe het huisartsenteam de Keen binnen drie jaar succesvol E-Health services implementeerde waardoor nu ruim 45% van de afspraken online gepland worden. U krijgt tijdens deze sessie inzicht in hoe u E-Health services kunt implementeren. Waar te beginnen en hoe het aan te pakken? Wat zijn de drempels en hoe kunt u die overwinnen? Jasper en Koen gaan met u aan de slag, zodat u met concrete handvatten naar huis gaat en u morgen al kunt starten met het digitaliseren in de dagelijkse praktijk.

 

Titel

:

Hoe bereik je laaggeletterden met OPEN?

Spreker

:

Thea Duijnhoven, senior adviseur Pharos

Doelgroep

:

Alle medewerkers van huisartsenpraktijk

In Nederland zijn ongeveer 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Ongeveer een derde hiervan heeft een migrantenachtergrond en Nederlands als tweede taal. Laaggeletterden hebben moeite met het begrijpen en lezen van informatie of het opvolgen van instructies. Dit kan gevolgen hebben voor het juiste medicijngebruik of therapietrouw. Deze workshop biedt inzicht in de mogelijkheden van de patiënt/cliënt om de informatie, adviezen en vragen te begrijpen en praktische tips voor het herkennen van laaggeletterden in de praktijk en het gebruik van OPEN hierbij. 

 

Titel

:

Herkennen en behandelen van depressie

Spreker

:

Ciska Kevenaar, psychologe FortaGroup

Doelgroep

:

Huisarts, POH

 

We nemen u mee in de kennis en vaardigheden om depressie klachten, risico’s bij jeugdige en volwassen patiënten te signaleren, die met hen te bespreken en preventieve activiteiten te ondernemen in de eerstelijn. Daarnaast gaan we in op diverse interventies die toegepast kunnen worden in de regio.

Titel

:

Van werkdruk naar werkgeluk

Sprekers

:

Elze van Eijk-Baak, praktijkmanager huisartsenpraktijk van Eijk & Margriet de Bruijne, projectleider Innovatie Cohaesie Zorg

Doelgroep

:

Huisarts, praktijkmanagers

 

De werkdruk voor huisartsen is flink toegenomen. Tegelijkertijd loopt het tekort aan huisartsen, doktersassistenten, triagisten en praktijkondersteuners op. Kunnen wij het praktijkteam op sterkte houden en patiënten de juiste zorg blijven bieden? Kunt u taken overlaten aan een praktijkmanager? En hebt u al eens gedacht aan een trainee of zij-instromer in de huisartsenpraktijk? In deze workshop geeft Elze van Eijk-Baak, ervaren praktijkmanager, u praktische tips voor het werken met een praktijkmanager in uw praktijk. Welke taken kunt u overlaten aan de praktijkmanager? Hoe kunt u als huisarts samenwerken met een praktijkmanager en wat levert het u op?

Er is sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Cohaesie wil de huisartsenpraktijken hier zo goed mogelijk bij helpen en faciliteren met diverse diensten. Margriet de Bruijne vertelt u meer over de arbeidsmarkt in de regio en over het HR-aanbod dat Cohaesie aan haar praktijken biedt. 

 

Titel

:

Triage bij grensoverschrijdend gedrag (tweeluik)

Spreker

:

Fenno Moes, trainer NHG

Doelgroep

:

Doktersassistentes, POH

 

Iedereen zal kunnen beamen -van huisartspraktijk tot ziekenhuis- dat patiënten steeds mondiger worden. Deze mondigheid gaat soms over tot grensoverschrijdend en/of agressief gedrag, wat al begint bij de triage. In deze workshop onderzoekt Fenno Moes met de deelnemers wat effectieve interventies zijn bij dit energievretende gedrag van patiënten. Tevens wordt er gekeken naar het ‘eigen’ gedrag en de invloed daarvan op patiënten. In het eerste deel staat het gedrag van de emotionele patiënt centraal, in het tweede deel het gedrag van de rationele patiënt. 

 

Titel

:

Lessen vanuit COVID-19

Spreker

:

Chantal Kroese, longarts

Doelgroep

:

Huisarts, POH

 

2020 gaat de geschiedenis in als het jaar van COVID-19. Het snelle en ernstige verloop van dit virus maakt dat de gehele gezondheidszorg op haar grondvesten stond te trillen. Snel schakelen is en was broodnodig en het meteen delen van ervaringen werd van levensbelang. Nu de eerste golf achter de rug lijkt, kunnen we terugkijken op deze turbulente periode en lessen trekken voor het vervolg. Wat doen we anders als er een tweede golf komt? En hoe gaan we om met de huidige groep revaliderende (en wellicht chronische) COVID-19 patiënten? Chantal Kroese bespreekt casuïstiek en gaat in op de verwachte schade aan de longen van COVID-19 patiënten. 

 

Titel

:

Grip op diabetes: van jaarcontrole naar jaargesprek

Spreker

:

Jan Peters, kaderhuisarts DM

Doelgroep

:

Huisarts, POH

 

Bij de behandeling van diabetes mellitus verschuift het accent van ziektemanagement naar persoonsgerichte zorg, wat betekent dat de zorgverlener rekening houdt met de dagelijkse zorgen over de ziekte, de depressieve gevoelens en de eventuele cognitieve achteruitgang van de patiënt. De Nederlandse Diabetes Federatie ontwikkelde een gespreksmodel om dit te faciliteren: het diabetes jaargesprek. In deze workshop wordt besproken hoe het diabetes jaargesprek eruit ziet, hoe dit geïmplementeerd kan worden in de pr