Beeldbellen vanuit huisartspraktijk: keuze voor WeSeeDo
De behoefte aan beeldbellen neemt in deze tijd toe. Het afgelopen weekend hebben we samen met huisartsenpraktijk Blankenburg diverse oplossingen getest. Hierbij hebben we gekeken naar: 1) gebruiksvriendelijkheid voor de patiënt (geen app installeren, geen accounts aanmaken of specifieke browser instellingen), 2) gebruiksgemak voor de huisarts (agendafunctie, gebruik op laptop/pc/tablet of mobiel, browser instellingen) en 3) support en techniek achter het product. Op basis van deze criteria bleven de applicaties Clickdoc, WeSeeDo en Ksyos over. Deze zijn allemaal getest. In nauw overleg met huisartsenpraktijk Blankenburg en alles overwegende hebben we de keuze laten vallen op WeSeeDo.
Waarom WeSeeDo?
- Patiënt. Het is voor de patiënt zeer gebruiksvriendelijk; er zijn geen voorwaarden verbonden aan de browserinstellingen en het is door de patiënt eenvoudig te gebruiken.
- Techniek. De techniek achter WeSeeDo is van KPN en de verwachting is dat ze technisch in staat zijn de toename op korte termijn aan videobellen aan te kunnen.
- Partij. Pharmeon is de partij die het met ons aanbiedt, een betrouwbare partner in de wereld van de HIS-systemen (online inzage voor OPEN). In de tweede helft van dit kalenderjaar wordt WeSeeDo ook integreerbaar met Pharmeon. Daarmee wordt WeSeeDo een duurzame oplossing (alle HIS-sen ontsluiten het patiëntportaal via Pharmeon met uitzondering van Pharmapartners).
Wat kun je met WeSeeDo?
- Module Persoonlijk. Met het abonnement ‘persoonlijk’ kun je digitaal consulten uitvoeren met beeldbellen. Dit wordt gedaan door een afspraak te plannen in de digitale agenda van WeSeeDo (dit kan de assistente doen). De patiënt ontvangt een mailbericht met daarin een link. Op het afgesproken tijdstip klikt de patiënt op de link en komt daarmee in de digitale wachtkamer. De huisarts ontvangt een signaal dat een patiënt in de wachtkamer zit en opent het spreekuur. Als de arts nog met een digitaal consult bezig is, ziet de patiënt dat hij even moet wachten. De arts opent het betreffende consult en de beeldverbinding wordt tot stand gebracht.
- Module Direct. Naast het beeldbellen is er ook een module ‘direct’. Middels deze module kun je bij een telefonisch consult of bij de telefonisch triage door de assistente de patiënt een SMS bericht sturen waardoor direct een beelbelconsult opgezet kan worden. Deze module bieden we nu niet aan maar kan altijd op een later moment worden ingezet als daar behoefte aan is.
Cohaesie biedt u WeSeeDo kosteloos aan tot 1 juni 2020
De komende drie maanden stelt Cohaesie aan alle huisartsen (praktijkhouders) + nog één medewerker naar keuze een account beschikbaar. De kosten hiervan neemt Cohaesie voor haar rekening (€ 102,85 incl. btw per account). Mocht u gedurende de eerste drie maanden of daarna meerdere medewerkers toegang willen bieden tot beeldbellen, dan is dit mogelijk. De meerkosten hiervan zijn dan voor de praktijk (€ 24,20 incl. btw per medewerker (rekening huisartspraktijk). Na drie maanden heeft u de keus of u van de dienst gebruik wil blijven maken of niet. De dienst is per maand opzegbaar.
Wilt u gebruik maken van ons aanbod?
Als u gebruik wil maken van ons WeSeeDo aanbod, stuurt u dan zo spoedig als mogelijk (deze week!) de volgende informatie naar Mariska Adegeest via m.adegeest@cohaesie.nl:
- Naam praktijk
- Naam huisarts (praktijkhouder)
- Maakt u al gebruik van WeSeeDo in de praktijk? Ja of Nee
- Indien Ja, wat is uw klantnummer?
- Voor- en achternaam en e-mailadres extra medewerker voor gebruik beeldbellen
- Naam/namen assistent(es) en e-mailadres(sen) in verband met beheer agendafunctie
Nadere uitleg
De gegevens worden doorgevoerd bij WeSeeDo. Hierna ontvangt u een mail met een link waarmee u een account aanmaakt en de dienst per direct in gebruik kan nemen. Indien u gebruik maakt van de PC dient u er rekening mee te houden dat u een webcam nodig heeft en een geluidskaart in de PC heeft. In laptops, tablets en mobiele telefoons zijn deze aanwezig. Als zorgverlener moet u gebruik maken van Google Chrome; voor de patiënt zijn hier geen voorwaarden aan verbonden.
Vragen en nadere informatie
Heeft u vragen? Neem contact op met Mariska Adegeest.
Uit Cohaesie Nieuwsflits zaterdag 21 maart jl.: Voor nadere informatie over de diverse alternatieven die er zijn en hoe je deze kunt inzetten hebben we u met de nieuwsflits van zaterdag 21 maart jl. al gewezen op dit artikel en de website van de LHV. Voor het declareren van beeldbellen en videoconsulten heeft de NZA de mogelijkheden hiervoor tijdelijk verruimd. Lees hier verder over het declareren van digitale huisartsenzorg.