Bij diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan of reageert het minder goed op insuline. Deze vorm van diabetes komt het meeste voor en dat gebeurt op steeds jongere leeftijd. Overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging spelen, naast genetische aanleg en ouderdom, een belangrijke rol in het tekortschieten van de insulineproductie en het ontstaan van diabetes type 2. Bij de behandeling van diabetes type 2 ligt de nadruk op leefstijl en verder medicatie.

Direct naar bestanden diabetes

Zorgprogramma

Het zorgprogramma omvat gestructureerde, multidisciplinaire zorg rondom de mensen met diabetes type II. De huisarts en praktijkondersteuner verlenen de primaire zorg in samenwerking met de podotherapeut, diëtist, optometrist, internist en oogarts. Bij problemen in de behandeling is het ook mogelijk om gebruik te maken van de kennis van onze kaderhuisarts diabetes Jan Peters en onze diabetesverpleegkundige Kirsten Dijkstra. Ze zijn onder andere via VIP te benaderen, waarbij medische gegevens van de patiënt op een veilige manier kunnen worden gedeeld.

Op de instructiekaart staan onder andere de in- en exclusie criteria voor patiënten.

Diabetes - Instructiekaart

Ondersteuning vanuit Cohaesie

Cohaesie biedt ondersteuning aan de aangesloten huisartsenpraktijken bij het opzetten en uitvoeren van gestructureerde diabeteszorg. Het doel van deze ondersteuning is het bieden van kwalitatief hoogwaardige zorg voor de diabetespatiënt. Deze ondersteuning bestaat uit begeleiding bij de start nieuwe keten, deskundigheidsbevordering, patiëntvoorlichting, praktijk coaching, protocollen en instructiekaarten, ICT- ondersteuning.

Wilt u meer informatie? Neemt u contact op met:

Locaties voor fundusonderzoek

Roxx Oogzorg, Nobelstraat 47- 49, Brielle
Briede optiek, Rijksstraatweg 77, Hellevoetsluis
Keuvelaar Optiek, De Struytse Hoeck 318, Hellevoetsluis
Groenewegen Oogzorg, In de Fuik 50, Hoogvliet
Hugo Lens optiek, Stationsweg 34, Oostvoorne
De Pool Optiek, Zeeweg 27, Rockanje
Optiek Nouveau Rozenburg, Molenweg 65, Rozenburg
Saers Opticiens, Voorstraat 40 -42, Spijkenisse
Pearle Opticiens, Nieuwstraat 182, Spijkenisse
Van der Heiden Optiek, Zomerakker 32, Spijkenisse