24 december 2020 in Chronische zorg

STAR-shl werkt hard aan verbetermaatregelen voor het geven van bloeduitslagen. Van de spoedaanvragen is 85% voor 17.00 uur bekend en wordt doorgegeven aan de aanvragend huisarts. Dit betekent dat een deel van de overige 15% wordt doorgegeven aan de HAP. Dit zorgt voor veel extra werk en soms onnodige belasting voor de patiënt. Als huisarts van de dagpraktijk kunt u zelf ook veel bijdragen aan de afname van het laat doorbellen van afwijkende uitslagen. 

  • Vraag bij voorkeur digitaal aan via Zorgdomein (50% gaat nog via papier).
  • Mocht u toch op papier aanvragen, gebruik dan alleen de nieuwste formulieren.
  • Vul de formulieren zo compleet mogelijk in, met zeker het BSN en terugbelnummer van uzelf en de patiënt.
  • Als patiënt zelf naar een prikpost gaat, stuur de patiënt dan naar een grote prikpost.

Heeft u een spoedorder, volg dan onderstaande procedure

U belt met het Laboratorium Service Centrum (LSC) op nummer 088-0209588 > keuze 2 (zorgverlener) > keuze 9 (spoedbepalingen). Bij voorkeur plaatst u na telefonische afstemming een digitale order via Zorgdomein. Als er geen digitale order geplaatst is, moet de patiënt een formulier meekrijgen of thuis hebben liggen. Een spoedorder kan uitsluitend telefonisch via het LSC worden aangevraagd. Andere manieren voor het aangeven van spoed, bijvoorbeeld via fax of geschreven op een formulier, worden niet als een spoedorder gezien.

Welke bepalingen kunt u met spoed aanvragen?

  • Hemoglobine, leukocyten, leukocytendifferentiatie, trombocyten
  • D-dimeer, protrombinetijd, INR, APTT
  • ALAT, amylase, lipase, beta-hCG, bilirubine totaal en geconjugeerd, calcium, CRP, glucose, natrium, kalium, kreatinine, lithium, troponine, NT-proBNP

Als de uitslag van een spoedaanvraag of aanvraag van een D-dimeer en troponine niet op tijd is binnengekomen, maak dan ook een overdracht via Topicus – mijn patiëntenportaal. Noteer duidelijk wat de te volgen stappen zijn en hoe de patiënt te bereiken is. Dit om onduidelijkheid te voorkomen als de uitslag in de ANW-uren alsnog bij de post binnenkomt en u niet bereikbaar bent.