30 september 2022 in GGZ

Het team huisartsenconsultatie jeugdhulp is ruim een jaar actief in de regio Rijnmond. Zij bieden ondersteuning aan huisartsen en POH-ers bij vragen over complexe casuïstiek, medicatievragen en advies over doorverwijzen naar jeugdhulp van jeugdigen met psychische klachten en hun gezin. 

Waarom is dit initiatief opgezet?

Dit project is opgezet voor huisartsen en praktijkondersteuners jeugd om de zorg te optimaliseren aan jeugdigen tot 18 jaar en hun gezin met complexe psychische en psychosociale problematiek. Door de nauwe samenwerking tussen Enver, Mee, Indigo preventie, Youz en Yulius, kunnen we de best passende zorg bieden aan de jeugdigen en hun gezin. Het team is daarmee een vertegenwoordiging vanuit het sociale domein, preventie, de basis en specialistische geestelijke gezondheidszorg.  YouTube filmpje

Wat is de meerwaarde voor onze huisartsenpraktijken?

We zien onszelf in eerste instantie als een sparringpartner, waar huisartsen en praktijkondersteuners voor vragen over complexe casuïstiek en medicatievragen van jeugdigen en hun gezin terecht kunnen. Ons team werkt zo veel mogelijk 'normaliserend' en zo min mogelijk medicaliserend. De meerwaarde zit vooral in het kijken vanuit integraliteit naar een bepaalde casus, systeemgericht werken en een korte lijn zijn naar de huisartsenpraktijk toe.

Wil je iets meer vertellen over het team?

We zijn een enthousiast multidisciplinair team. In ons team zitten meerdere psychologen, een preventiedeskundige, specialistisch ambulant hulpverlener en kinder- en jeugdpsychiater. De psychiater en verpleegkundig specialist in het team kunnen eventuele medicatievragen beantwoorden. Een keer per week hebben we een multidisciplinaire bespreking waarin de consultatievragen worden besproken. Ieder teamlid kan vanuit zijn/haar eigen expertise en organisatie meedenken bij een casus en welke vorm van jeugdhulp het best passend is. Enver richt zich op Jeugd & Opvoedhulp, MEE biedt zorg aan jongeren met een beperking, Indigo Preventie geeft mentale ondersteuning bij lichte tot matige psychische klachten en Youz en Yulius bieden specialistische GGZ jeugdhulp.

Welke consulaties hebben jullie gedaan?

Het afgelopen jaar hebben we vanuit heel Rijnmond 122 aanmeldingen gehad. Meer dan een kwart komt uit het werkgebied van Cohaesie. De meeste aanmeldingen betroffen de vraag of een doorverwijzing naar de specialistische geestelijke gezondheidszorg passend zou zijn. Daarnaast waren er onder andere aanmeldingen waarbij medicatieadvies gevraagd werd. Uiteindelijk is 17% van de aanmeldingen doorverwezen naar de specialistische GGZ . Bij 31% van de aanmeldingen was er een gerichte medicatievraag (31%). Bij 52% van de aanmeldingen hebben we een alternatief advies gegeven zoals wijkteam.

Zijn er criteria verbonden aan de consultatie?

Het gaat om jeugdigen tot 18 jaar en hun gezin met complexe psychische en psychosociale problematiek, die bij de huisarts komen. We kunnen niet verwijzen voor spoed of crisis. Hiervoor kan de huisartsenpraktijk contact opnemen met de spoedpoli van Youz, Yulius of het crisisinterventieteam. Indien de jeugdige al in zorg is, is ons advies met de desbetreffende behandelaar te overleggen. Infokaart

Hoe is de werkwijze, zoals terugkoppeling en verslag?

Nadat de huisarts of praktijkondersteuner GGZ Jeugd/Jeugd & Gezin een consultatievraag aan ons heeft gesteld,  wordt de vraag binnen het team besproken. Vervolgens wordt er binnen twee weken een terugkoppeling met bevindingen en advies gegeven. In overleg met de huisarts of POH kunnen we ook besluiten om gezamenlijk de patiënt te zien. Afhankelijk van het type consult wordt wel of geen verslag gemaakt. Bij een telefonisch overleg rapporteert de huisarts/POH zelf in het eigen dossier. Als de consultatie via VIPLive loopt, gaat de terugkoppeling via VIPLive. De huisartsenpraktijk kan, indien gewenst, een VIP account aanvragen voor praktijkondersteuner GGZ Jeugd/Jeugd & Gezin met de rol 'POH-S zonder financieel'. 

Kosten?

Er zijn geen kosten voor de patiënt en ook niet voor de aanvrager.

Geldt jullie aanbod voor heel Voorne-Putten, Rozenburg Hoogvliet & Pernis?

Ja! Het geldt voor de hele regio Rijnmond. Vijftien gemeenten werken samen in een regeling over jeugdhulp (GRJR). De gemeenten zijn Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Westvoorne.

Hoe zijn jullie te bereiken?

We ontvangen de consultatie bij voorkeur via VIPLive. Het voordeel van VIPLive is op een veilige manier gegevens uitwisselen en dat we de nodige gegevens op één plek kunnen verzamelen, zodat ook de huisarts en/of praktijkondersteuner op de hoogte blijft van de ontwikkelingen. Zo kunt u een consult aanvragen: Start consultatie ‘GGZ-instelling’ en ‘Huisartsen consultatie jeugdhulp (o.a. Youz)’. 

Zijn er dingen die jullie aan onze huisartsen en praktijkondersteuners mee willen geven?

We zijn er! Schroom niet om te bellen of een consult aan te vragen via VIPLive. Samen willen we de best passende zorg voor uw patiënt. Op onze site is actuele informatie te vinden https://www.youz.nl/huisartsenproject.

Het aanbod van dit netwerkteam geeft, naast collegiaal advies en consultatie, de mogelijkheid tot casuïstiekbespreking en scholing op maat. We zijn graag in contact met de regionale en lokale huisartsengroepen om van elkaar te leren en elkaar te informeren.

Voortgang

Jacqueline van Egmond, praktijkondersteuner GGZ jeugd FortaGroep, is werkzaam bij een aantal van onze aangesloten huisartsenpraktijken in Spijkenisse en nam deel aan de pilot van dit initiatief. Ze heeft meegedacht en denkt mee vanuit haar rol om te kijken wat er nodig is om deze vorm van consultatie werkbaar te laten zijn in de huisartsenpraktijk. Zorggroep Kiek en Cohaesie zijn betrokken geweest bij de pilot en opzet van de uitvoering van dit initiatief.

De voortgang van dit initiatief wordt besproken met de verschillende gemeenten, die over de financiering gaan. Met hen voeren we op dit moment ook gesprekken over de continuering van dit aanbod in 2023 en verder. De verwachting is om in november dit jaar hierover meer duidelijkheid te hebben. Ook worden we periodiek uitgenodigd met de vraag de voortgang te delen in de regionale werkgroep GGZ jeugd & gezin van Zuid-Hollandse Eilanden. Deze werkgroep is onderdeel van het samenwerkingsverband GGZ Zuid-Hollandse Eilanden, de zogenaamde Taskforce GGZ ZHE.